Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu -->

11 Ağustos 2022 Perşembe

40 HADİS - 4

 

 Fenâlıklarından komşusunun emîn olmadığı kimse cennte giremez (Müttefekun Aleyh)

Hac her zayıfın cihadıdır . Kadının cihadlarından biri ise kocası ile iyi geçinmektir (Ahmed b.Hanbel (r.h.))

Ey ibn Abbâs (her hangi bir hususta ) güneş gibi parlayıp duran (yani senin tarafından kat'î surette mâlum olan) şeyden başkası üzerine şehâdette bulunma (Deylemî)

İman etmedikçe cennete giremezsiniz . Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız . Sizi , işlediğiniz takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeye delalet edeyim mi  Aranızda selamı yayınız (Müslim)

İçinizden hiç kimse ölümü temenni etmesin . Zira İyi biri ise hayrının artması umulur . Günahkar  Kötü biri ise tevbe edip günahlarından arınması umulur (Buhârî)

Ademoğlunun hatalarının çoğu dilinden kaynaklanmaktadır (Taberânî)

Allah (c.c.) size dedi-koduyu , mal israf etmeyi ve çok üstelemeyi yasaklamıştır (Muvatta)

"Sübhânallâhi vel hamdülillahivela ilahe illallâhu vallâhu ekber . Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-ailyyi'ı-azîm" kavlini çok zikredin . Bu kelimeler Allah (c.c.)'a fî sebîlillah altından veya gümüşten dağ infâk edilmesinden (verilmesinden) daha sevimlidir . 

Kim bir günde nafile olarak on iki rek'at namaz kılarsa bunlara karşılık olarak onun için cennette bir ev yapılır (Ebû Dâvûd)

İnsanlardan utanmayan ( çirkin hal ve hareketlerde bulunmaktan sıkılıp mahcup olmayan , ar-namus ve hayâ duygusu körelmiş ) kimse Allah (c.c.)'tanda hayâ etmez (Taberâni)

Ne kadar yaşarsan yaşa sonunda öleceksin , ne kadar seversen sev sonunda ayrılacaksın ne kadar çalışırsan çalış neticede onun karşılığını göreceksin (Taberâni - eı Mu'cemüs- Sağir 1 , 251)

Mü'minin firasetinden (Çabuk seziş ve anlayışından ) sakınınız , çünkü o Aziz ve Celil olan Allah (c.c.) Teâla'nın nuru ile bakar . (Buhâri)

Hasetten sakınınız çünkü nasıl ateş odunu veya kuru otu yer-yakarsa hasette iyi ameli öylece yiyip bitirir (Ebû Dâvûd)

Muhakkak ki Allah (c.c.) Teâla yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra kendisine hamd eden kulundan elbette razı olur (Müslim)

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) (kılık - kıyafet , davranış ve konuşmalarında )kadınlaşan erkeklere de , erkekleşen kadınlara da lânet etmiştir (Buhârî)

Bütün insanlar tarağın dişleri gibi müsâvîdirler , ancak ibadetle birbirlerine üstünlük kazanırlar (Hâkim , el-Müstedrek)

Bir kul günahları işlemekte devam ettiği halde Allah (c.c.)'ın dünya varlığından sevdiği şeyleri ona vermekte olduğunu gördüğünde bil ki , şüphesiz bu hal o kul için bir istidraçtır (İbn Hibbân)

Bir hata (gayr-i meşru bir fiil ve hareket ) gizlice yapıldığında zararı yalnız onu yapana ait olur . Fakat aleni yapılırda mani olunamazsa zararı umumi olur ammeye dokunur ( Taberâni)

Kalbin yumuşayarak hâcetini elde etmek ister misin ? Yetime merhamet et  , başını okşa , yemeğinden yedir . Kalbin yumuşar ve ihtiyacını elde edersin ( Muhtâru'l Ehâdis )

Müşriklerin ateşiyle aydınlanmaya kalkışmayın ( Buhârî )

(Ağrıdan ) şikayet ettiğin zaman ağrıyan yere elini koy ve " Bismillahi euzü bi izzetillahi ve kudretiği min şerri mâ ecidü min vecaî haza " de . Sonra elini kaldır bu duayı (tek sayıda olacak şekilde ) tekrarla ( Muhtâru'l Ehâdis)

Enes (r.a.) şöyle buyurdu "Siz zannınızca kıldan daha ince olan işler yapıyorsunuz ki , biz onları Resûlullah (s.a.v.) zamanında helak edici hatalardan sayardık" (Buhâri)

İnsanlara (yaptıklarının veya söylediklerinin doğruluğu anlaşılıncaya kadar) sû-i  zanda bulunarak kendinizi (belâ ve sıkıntılardan) koruyunuz (Muhtâru'l Ehâdis)

Rahmân'a ibadet edin , yemek yedirin , selâmı yayın , selâm ile cennete girersiniz (Muhtâru'l Ehâdis)

Akrabasının yaptığı iyiliğe aynıyla karşılık veren (hakiki manada ) sıla-i rahim yapmış değildir . (hakiki manada ) sıla-i rahim yapan kendisiyle münasebetleri kesildiği zaman bile devam edendir (Buhari)

Elbisenin eskimesi gibi içinizde imanda eskir . Öyleyse Allah Teâla'dan kalplerinizdeki imanı tecdid etmesini(yenilemesini) isteyiniz.(Hâkim el-Müstedrek)

Kul ana babaya duayı keserse rızkı eksilir (Deylemî)

Çok gülmek kalbi öldürür (Ahmed bin Hanbel)

Kulun günahları çoğalınca ona keffaret olacak amelide yoksa günahlarına keffaret olması için Allah Teâla onu mahsun edecek bir belaya uğratır (Muhtarru'l Ehâdis )

Dostunu (aşırı değil) mu'tedil sev , düşmanın olabilir . Düşmanına mu'tedil davran birgün dostun olabilir (Muhtâr'ul-Ehâdis)

Hangi kadın kocası kendisinden râzı olduğu halde ölürse cennete gider(Tirmizi)

Kabir azâbının çoğu idrardan (sakınmamaktan) dır (Ahmed b.Hanbel)

Ümmetime meşakkat vermeyeceğini bilseydim , onlara her abdestle beraber misvak kullanmayı emrederdim (Beyhakî , es-Sünen)

Muhakkak şeytan mü'minlerin kendisine ibâdet etmelerinden ümit kesmiştir . Ancak onları birbirine düşürmeğe , aralarını açmaya çalışacaktır (Müslim)

Haram kan dökmediği müddetçe mü'min Allah (c.c.)'ın rahmetini ümit etmeğe devam eder (Buhâri)

Resûl-i Ekrem'e (s.a.v.) sıkıntı içinde bulunan bir geldiği zaman yanındakilere döner "Bu adama yardım ediniz , sevap kazanırsınız . Allah (c.c.) istediği şeyi Peygamberine söyletir " buyurdu (Müttefekun Aleyh )

Bir bedevi Resûlullah(s.a.v.)'a "kıyamet ne zaman kopacak " diye sordu . Efendimiz "kıyamet için ne hazırladın " buyurdu . " Allah(c.c.) ve Resûlünün (s.a.v.)  sevgisini "dedi . Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) "o halde sen sevdiğin ile berabersin " buyurdu . (Muttefekun Aleyh ) 

Abdest olmadan hiçbir namaz olmaz ve hıyanetle kazanılan maldan verilecek hiçbir sadaka kabul olamaz (Müslim)

Biriniz mescide girdiği zaman oturmadan iki rekat namaz kılsın (Muhtar'ul  Ehâdis)

Biriniz düğüne davet edilirse gitsin (Buhari)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder